Clicant la imatge + F11 es veu més gran. Els arxius raw es revelen amb lightroom :-)

dijous, 10 de maig del 2018

L'estany Sanguinari



Està documentat des de fa més de mil anys, aquest estany es trobava on ara s'aixeca la urbanització de Santa Margaria, actualment d'aquest estany no en queda cap vestigi, tot ha quedat soterrat pels edificis turístics.
Creiem que el nom de sanguinari li venia pel color vermellós de les aigües salmàstiques, degut a les elevades concentracions d'un crustaci, l'Artemia salina que també és el responsable del color rosat dels flamencs. Aquest estany antigament també era molt freqüentat per la gent de Palau Saverdera, era la seva sortida al mar, aquí els palauencs hi trobaven els productes propis del mar, hi pescaven llobarros, anguiles, cloïsses i també hi caçaven ànecs, becadells entre altra fauna. El temps s'ha emportat aquesta vida de subsistència, tot i això, encara hi queden un parell de basses que en moments de climatologia extrema solen ser un bon refugi de fauna, en una d'elles encara hi subsisteix el fartet (Aphanius iberus), una espècie endèmica de petit peix del litoral mediterrani.
Com que va ser un hivern en que els aiguamolls estaven més aviat aiguaeixuts, un servidor va aprofitar aquest racó oblidat per tots, per anar-hi a cercar una làmina que potenciés l'espectacle crepuscular. 

2 comentaris: