Clicant la imatge + F11 es veu més gran. Els arxius raw es revelen amb lightroom :-)

dimecres, 18 de juliol del 2018

El canvi ja està aquí





Cada cop que visites algun dels ecosistemes que ens rodegen hi trobes els efectes del canvi climàtic. Avui us vull parlar de la mar. L'any passat va saltar l'alerta de l'aparició d'una alga "invasora" (ectocarpal) que matava les gorgònies i que s'esperava que amb l'arribada de l'hivern i la baixada de la temperatura tot tornés al seu lloc. Aquest fet no ha estat aïllat i aquest final de primavera i principis d'estiu tornem a trobar aquestes algues cobrint les praderies de posidònia i altres ecosistemes marins.  Penseu que aquest fet està lligat als canvis soferts en unes variables vitals com és la temperatura. També altres efectes serien les concentracions de nutrients o la falta de barreja de les diferents capes degut a la formació d'un forta termoclina generada per l'estabilitat atmosfèrica i, que en definitiva es dona per la pujada de la temperatura. Sembla increïble que un fet com és aquest increment de la temperatura de l'aigua pugui tenir uns efectes de canvi tant immensos però, hem de pensar que la temperatura és un dels factors més importants que regulen l'activitat dels éssers vius. Personalment he trobat una major concentració d'aquestes algues en les zones més somes com són el fons de les cales, en profunditat no sé fins on arriben , un servidor no passa dels quatre metres.    
El fons marí dels penya-segat són un lloc on es produeixen moltes condicions diferents del substrat pel que fa a l'orientació, insolació, profunditat, aquesta diversitat de condicions fa que sigui un lloc molt ric en biodiversitat i per tant si és ric en vida és important que ho puguem conservar, tots i depenem d'una manera o altra. Un fet que estem observant és que unes espècies n'estan sortint afavorides, diria que alguns herbívors cada cop són més freqüents, com ara és el cas de les llebres marines. Us deixo la imatge d'una espècie molt mimètica que s'anomena llebre marina tacada (Aplysia punctata).

5 comentaris:

  1. Respostes
    1. De nada, Jose. Es nuestra obligación de transmitir lo poco que sabemos y si lo hacemos con aquello que nos gusta es un placer hasta divertido. Un abrazo, maestro

      Elimina
  2. Super interessant Eduard, no coneixia aquesta espècie invasora... ja m'hi fixaré ara quan agafi vacances, per cert jo no arribo als 4m tampoc, potser 3... ja, jaaa jaaaaaa!
    Ànims i bon estiu!

    ResponElimina
  3. Vieg que li treus molt de suc al dron, les dues primeres imatges tenen molta però molta força compositiva.

    ResponElimina