Clicant la imatge + F11 es veu més gran. Els arxius raw es revelen amb lightroom :-)

dimarts, 3 de maig del 2016

Com s'ha fet


Arrel de la publicació d'una fotografia feta amb la tècnica de doble exposició i les consultes que alguns companys m'han fet, m'he animat a escriure aquest post.
Per poder-les fer, primer de tot s'ha de tenir una càmera amb aquesta opció, d'altra manera hauríem d'anar a fer-ho mitjançant un processat amb tractament digital (Photoshop).  La meva càmera és una Canon 5D que té l'opció esmentada, aleshores, per fer les fotos que veieu avui he utilitzat la configuració "exposició múltiple", he escollit fer "2 exposicions", en les quals puc controlar tots els paràmetres (control de funcions) menys la sensibilitat, aquesta queda tal qual l'he triat al principi i no la puc canviar, les altres, com el diafragma o el temps d'exposició les puc variar en cada foto que faig, també he escollit el control de l'exposició múltiple com a "CLARA", les altres opcions que hi ha són l'Additiva, la Media, o la Fosca.
Per fer aquesta imatge i en la primera foto que dispararé, busco alguna cosa que sigui molt clara i que contrasti sobre el fons i així podré fer que destaqui. Us he triat una imatge en que hi ha dues coses que compleixen aquest requisits, el lliri groc i la meva mascota, en Nuc, que és blanc com el meu cabell. Molt importasnt! per magnificar més aquests personatges (flor i gos) sobre el fons, subexposo la imatge a -1, d'aquesta maner aconsegueixo que destaqui molt més i que el fons sigui pràcticament "negre" o en aquest cas, verd molt fosc. Aleshores faig la primera foto. També us he de dir que va molt bé utilitzar focals llargues, en aquest cas vaig utilitzar el 90mm macro, altres vegades utilitzo el 70-200mm.
Per fer la segona foto el que vaig utilitzar va ser la tècnica de moure la càmera en el moment de fer-la, tot utilitzant una velocitat baixa, és clar! D'aquesta manera obtinc l'efecte de l'escombratge. Aleshores cal que la velocitat d'obturació sigui molt baixa, en aquest cas crec recordar que era de 0.3s i que la subexposició sigui pràcticament igual o fins i tot un terç més baixa, cal anar provant. ôbviament en aquesta segona foto, no vaig enfocar a la flor i el gos, vag fer-ho sobre unes herbes i en un pla més tancat. És d'aquesta manera tant senzilla que podem obtenir aquest resultat. 
"Truquillos"? la segona foto ha de ser feta sobre aquell fons on domina el verd, el moviment, cal que tingui una certa gràcia, si dominen les linies verticals, cal fer un moviment de càmera a baixa velocitat d'obturació vertical, si es fa amb un fons fosc "enmaranyat" pots fer-lo circular però, sempre aquesta imatge ha de ser igual o una mica subexposada respecte a l'altra perquè se solapin bé i destaqui la que és "CLARA". Fins i tot, és molt aconsellable que mireu la posició del objecte clar, per en la segona foto,  assignar-li a aquell espai la zona més fosca de la segona foto i facilitar així que destaqui i no hi hagi superposició, m'explico?   
Apali! animeu-vos a provar sort i ens ho ensenyeu. 

10 comentaris:

  1. Ostres les dobles exposicions...
    Jo m'hi vaig posar una sessió i als pocs minuts veient les decebedores imatges que vaig fer, ho vaig deixar estar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Espero que el consell que he intentat donar et pugui servir. Ja em diràs si ho proves. Una abraçada, Jordi

      Elimina
  2. Bones Eduard,
    No n'he provat mai de fer dobles exposicións. De et de fer-ho hauria de ser a "l'antiga" es a dir unió de capes amb PS perquè la meva càmara no en fa de forma directe. De totes formes no és aquest el motiu sinó com diu en Jordi, no totes funcionen i s'han de plantegjar molt bé i tenir les idees molt clares.

    Aquesta que ens mostres, m'agrada com han encaixat les dues imatges.

    Salut i fins una altra!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Exacte, i aquest que us mostro és una de les situacions que funciona. També ho he fet en "modus" fosc i jugant amb l'enfoc a contrallum, tal i com estan fetes algunes de les fotos d'aquesta entrada.: http://fotografianocturnaemporda.blogspot.com.es/2016/04/roselles-i.html La qüestió és anar provant i jugant Una abraçada, Dani

      Elimina
  3. Molt bona explicació. Gràcies Eduard. Però la meva càmara no té la possibilitat de l'exposició múltiple. Molt maca la fotografia!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amb lo creativa que ets segur que la posaràs a la llista de reis, no? Una abraçada, Pilar

      Elimina
  4. Quan surti a fer flora faré alguna proba, ja veurem els resultats :-D
    Gràcies per la explicació, queda bé aquest resultat, no em sembla tan marcià com altres he he.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  5. prenent apunts...
    aqui baix als arrossars podria tenir possibilitats si mai controlo la tecnica.
    salut.
    jc

    ResponElimina
  6. Questió d,agafar el tele i caçar una pàxera i combinar.la amb la planta de l,arròs. :-) Una abraçada, Joan Carles

    ResponElimina