Clicant la imatge + F11 es veu més gran. Els arxius raw es revelen amb lightroom :-)

dissabte, 22 d’abril del 2017

Explosions termonuclears


Diuen que la llum de les estrelles són el resultat de les explosions termonuclears que hi ha en el seu nucli que està compost majoritàriament d'hidrogen i heli i la llum de les quals viatja durant anys, segles, mil·lenis fins que la veiam nosaltres. La temperatura de les mateixes es pot saber a partir del seu color, tal i com es pot apreciar en aquestes traces que ha captat el sensor de la càmera després de 104 minuts d'exposició. Les blaves són les més calentes, fins a uns 30.000 ºC i les  vermelloses uns 3.000 ºC. Penseu que el sol està a uns 5.560 i la seva llum és grogosa, està per la part baixa de l'escala de temperatures.  
Mirar el cel nocturn i imaginar-se aquestes dades és fascinant i molt més si entrem amb les distàncies a que es troben. Si una nit d'aquestes busquem estrelles brillants que apareixen per l'est, trobarem a "Arcturus", la seva llum va ser emesa l'any 1982, no fa gaire, un altra estrella que veurem serà "Yed Prior" amb una llum emesa el 1.846, quan es van iniciar les excavacions d'Empúries. També veurem a "Antares" amb una llum que ha viatjat durant 553 anys, ens remuntem com a data d'emissió al 1.464, al segle XV moment en que la plana de l'Empordà era molt diferent a l'actual, l'estany de Castelló ocupava la gran majoria de les terres més litorals, època d'extrema pobresa i on la gent moria de molt jove de paludisme. Un altra estrella que apareix d'aquest costat és "Deneb", amb aquesta ens hem de remuntar al 606 principis de l'edat mitjana ! i així, podríem anar viatjant amb el temps fins traslladar-nos a distàncies de milions d'anys, fins al mateix origen de l'univers, "poc" després del Big-bang.
Tot aquest rotllo per mostrar-vos aquestes traces d'estels captades des de l'eixida de casa, dijous al vespre, una nit freda de primavera i just acabada una tramuntanada. Cada cop més la contaminació lumínica ens tapa la llum d'un espectacle nocturn gratuït, llum fagocitada per la llum artificial però no impossible de veure. Actualment tenim la tecnologia suficient (leds) per reduir enormement aquesta contaminació lumínica, malauradament poca gent reivindica aquest fet. Què us sembla si fem un Change.org per veure si algun partit polític se'n fa ressò i si posa a treballar? 

4 comentaris:

  1. Respostes
    1. Va ser feta com un petit experiment i a mi també em va sorprende el resultat. Gràcies, Esther

      Elimina
  2. Molt de compte amb els LED, que si no es fa bé és pitjor que les llums "normals", sobretot els LED que fan llum blava. Trobo que has captat molt bé fins i tot els estels de l'horitzó. És una sola imatge, o un apilat?

    ResponElimina
    Respostes
    1. És un apilat, ho pots veure amb el segon que les intermetencies de les traces. Una abraçada

      Elimina