Clicant la imatge + F11 es veu més gran. Els arxius raw es revelen amb lightroom :-)

diumenge, 19 d’abril del 2015

L'Arnera, tant difícil és fer-ho bé?





l'Afluent més important de la Muga i que alimenta el pantà de Boadella és l'Arnera. Ell és el responsable de recollir les aigües dels municipis de Maçanet i Tapis. Un o dos cops l'any m'agrada anar-hi a caminar, i sempre m'agafa una mena de regust agre-dolç. És un riu en un entorn força ben conservat, òbviament hi trobes els rastres de l'època en que aquestes muntanyes van estar treballades, però d'això ja en fa dècades, el bosc ho va foragitant i esborrant tota senyal. Tanmateix, encara hi ha rastres ben patents de l'home i molt actuals, aquests els trobem dins de la llera i en l'aigua del propi riu. Resulta que a Tapis i Maçanet de Cabrenys no tenen depuradora d'aigües residuals, això vol dir que al riu li arriben les aigües residuals d'aquestes poblacions. "Algú" entén que el riu al llarg del seu curs ja "digerirà" aquesta matèria orgànica però, aquests "algú" també sap que el riu no por "digerir" la matèria inorgànica com són els derivats plàstics d'ús domèstic. Com afecta això al riu? pel color de l'aigua, hom pot observar un creixement del fitoplàncton per sobre del que hauria de ser normal en aquest tram, i també per la quantitat de residus enganxats en els brancatges. Penso que un sistema mecànic de filtrat i garbellat de sòlids, són uns mínims que haurien de tenir aquestes poblacions, que per això paguen el cànon de l'aigua, no? S'ha de tenir en compte que aquestes aigües van al pantà de Boadella i d'aquest s'extreu l'aigua de consum de boca de bona part de la població de l'Empordà (Figueres, Castelló d'Empúries, Empuriabrava, Roses, Cadaqués,...). Avui toca entrada reivindicativa ;-) 
Us deixo unes imatges del dia que hi vaig anar..., a finals d'hivern. Al haver-hi sol i per poder obtenir l'efecte seda de l'aigua vaig utilitzar en algunes de les imatges un  filtre de DN de sis passos.

2 comentaris:

  1. M'agrada la profunditat de la segona. A mes, no s'hi veuen aquestes restes antropogèniques que anomenes.salut.jc

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em costa molt fotografiar un aplicador de tampò, una comoresa, una bossa de plàstic, els evito, però et puc ben jurar que a les vores i sobre les plantes se,n veuen i molts. Em quedo amb la part bonica però sense renunciar a denunciar.ho. :-) Siempre positivo, nunca negativo

      Elimina