Clicant la imatge + F11 es veu més gran. Els arxius raw es revelen amb lightroom :-)

dimecres, 5 de febrer del 2014

Les barraques de pedra seca.


Per les properes setmanes-mesos m’he marcat un petit objectiu, es tracta de fotografiar algunes barraques de pedra seca de l’Empordà. El que m’agradaria fer és presentar-vos algunes d’aquestes construccions de l’arquitectura tradicional i intentar explicar alguna cosa sobre la seva tipologia constructiva i la seva història. Ha de ser un humil homenatge a la gent que li va tocar viure del SXVIII a mitjans del XX i que ho van fer amb unes condicions molt dures, ells donen significat a la dita “els catalans de les pedres en treuen pans”.
Què millor que començar amb la foto d’una barraca que va pertànyer a un picapedrer. Està ubicada a Llers, dins de la barraca hi ha dues fornícules i un cocó per deixar les eines (armaris fets amb pedres treballades i polides). Com podeu veure a la imatge, té el marc de la porta ben treballat amb muntants ajustats i un rebaix al llindar interior, amb balda inclosa! tot fet amb pedra molt ben repicada. L’interior és circular amb un alçada de 2,65 m. i l’exterior és quadrat, amb dues llindes iguals sobremuntades i una filera de pedruscall en rastell al damunt. El company Jenar Fèlix que s’ha dedicat a catalogar-les (Les barraques de pedra seca de la Garriga de l'Empordà. 2012 de Brau edicions) , la té classificada com a “quadrangular amb arc de descàrrega en rastell”.
La imatge l’he fet il·luminant la part interior amb flaix + un filtre CTO i a fora hi he posat llum de lot càlida. Com que la nit no prometia un bon cel, l’he fet a l’hora blava per tenir una mica de color. Espero que us agradi.

6 comentaris:

  1. Bona foto. Crec que mereix tornar un dia (nit) amb un cel més favorable.
    Aquí a Catalunya no ho sé, però a Eivissa ja no queda ningú que sàpiga treballar amb pedra seca. Amb l'arribada de la immigració, els marroquins són els únics que si necessites una paret de pedra seca te la poden fer actualment...

    ResponElimina
  2. Gràcies per la visita, pel Cap de Creus hi ha nouvinguts sudamericans amb molt coneixemnt per treballar amb la pedra, també tenim algun grup d,entusiastes que estudien, catalogen i difonen aquestes tècniques constructives. Una abraçada

    ResponElimina
  3. Molt bona il.luminació.
    I molt bon tema per l'història que porta darrere, seguiré l'evolució.
    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquestes petites edificacions pels que fotografiem sols ens van molt bé, són perfectament abastables amb els paràmetres que hem de jugar. La història dels que les han construït pertany possiblement a aquella part de la cultura que tant sols ens ha quedat aquesta mostra, la resta era oral i quasi tot s'ha perdut :-( Gràcies per comentar, Esther.

      Elimina
  4. Eduard!
    M'agrada MOLT !!! la idea i la execució. Estic per dir-te de quedar un dia, l'estiu passat vaig jugar bastant pintant amb la llum, ara em caldria tenir quatre nocions per fer-ho seriosament.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs és més senzill del que sembla, dues nocions bàsiques i una mica de pràctica

      Elimina