Clicant la imatge + F11 es veu més gran. Els arxius raw es revelen amb lightroom :-)

dimecres, 19 de febrer del 2014

Un 2n desastre arrasa l’Empordà.


Aquests dies estic fent escapades cap a la garriga de l’Empordà per fotografiar les barraques de pedra seca. Aquest indret va ser arrasat pel foc del 2012 amb molt de ressò mediàtic. A dia d’avui ningú se'n recorda d'allò però, n’hi ha uns quants que hi estan fent l’agost. Són com un segon foc que torna a cremar sobre cremat. Ara hi han entrat les empreses que tallen els arbres (cremats i vius), per fer-ne virostes que són exportades cap a Itàlia per ser processades... les vendran com a "pellets" ecològics, aquesta tecnologia encara hem estat incapaços de desenvolupar-la. Per una altre costat, els cap de setmana, una munió de petits depredadors amb motoserres s’emporten cap a casa tota la llenya que poden per escalfar-se, cosa que ja em sembla bé, i més, en aquests temps que vivim. Això si, d'altres més espavilats hi van amb camions! aquests són els que deuen ajudar a escalfar les cases dels altres i és que són tan solidaris! 
El que més greu em sap es veure com tallen arbres que van sobreviure al foc però, que ara cauen abatuts per la motoserra, i encara emprenya més veure com els arbres tallats de vegades cauen sobre les barraques quedant-ne aquestes greument afectades. També es veu com la maquinària pesada trepitja i destrueix les parets seques per anar a treure els arbres tallats....La meva pregunta és: hi ha algú que vetlli per a què aquestes feines es facin de forma correcta? o és que això es considera una forma correcta de treballar?
La foto d’avui mostra una barraca que ha perdut les pedres d’una cantonada per l’impacte d’un pi abatut però viu, la prova són les fulles verdes de les branques que hi ha al terra. 
Us convido a que hi aneu a fer la passejada, està quedant tot molt net, massa "net" i, les barraques són molt fàcils de localitzar :-(


12 comentaris:

  1. I aquestes barraques no tenen cap mena de protecció, com a element de patrimoni que son? Les poden malmetre tan alegrement?
    També es digne d'anàlisi el fet que s'hagi de tallar la fusta, te l'hagis d'endur a Itàlia (amb el cost de combustibles fòssils que suposa el transport), allà es processi (llocs de treball que no es creen aquí), es torni cap aquí (cost de combustibles fòssils), i que aixo després ens ho venguin com una cosa "ecològica".
    Per cert, la foto molt bonica, amb aquests núvols que sembla que surtin de la barraca.

    ResponElimina
  2. Gràcies Alites(Miquel). A part de fer l,entrada al blog també ho he denunciat als rurals, esperem que facin una advertència a l,empresa. Lo de "ecològic", agraeixo que hagis ilustrat tan bé lo poc ecològic que és aquest traginar material amunt i avall...., i són tantes les coses que porten aquest segell i que en el seu procès es fan animalades com aquesta. Una abraçada i gràcies pels teus comentàris

    ResponElimina
  3. Això clama el cel !!. No pot ser de cap manera que tallar arbres cremats sigui equivalent a deixar un terreny erm i despullat.
    La meva proposta seria donar-hi una difusió a través d'algun mità massiu (tipus diari de gran tirada o emisora de ràdio de gran audiència) a veure si alguna administració local, comarcal, provincial o nacional li cau la cara de vergonya (ja no dic que prengui mesures i sancioni aquestes infraccions, aixo seria miracle).
    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Joan Carles, Ho he denunciat als rurals i a la IAEDEN, ells ho han publicat al seu facebook i hi hagut una petita allau de visites al blog (en el llistat del lateral, els “top-ten” pots veure que l'entrada s'ha posicionat en segon lloc). Alguns periodistes també ho han vist, no sé si poden considerar que sigui un tema noticiable a dia d’avui.., no sé si ara farà vendre més diaris aquesta notícia, ja ho veurem com acaba. Per la meva part cada cop crec més amb la xarxa, comparteix l’entrada i ajuda a difondre la notñicia, no? ;-)

      Elimina
    2. Jo no tinc blog ni facebook però ho he fet circular per als meus contactes que si que en tenen...Espero que serveixi.

      Elimina
  4. Ei Eduard,

    L'altre dia anant-hi amb les burres ho vaig veure, també. Hi ha una clara diferència, com dius, entre la gent que agafa llenya per autoconsum i la "pelada" a l'engròs que es fa amb finalitats lucratives "eco". Em temo que d'aquí poc veurem revertida la clàssica foto de les nostres muntanyes "antes y después" -rollo en B/N a primers del XX, quan estaven arrasades per fer-ne carbó, i a finals del mateix segle, quan l'opulència petrolífera ens oferia altra font de combustible que la llenya. No sé... potser ara tornaran els trobats, les perdius, les cuabarrades, les gralles de bec vermell... (això si hi ha ramats). Cantarem un "adéu xic pit-roig i mallerenga, princesa acolorida de les capçades..."? Tot canvia tant!
    Jo amb el que he flipat avui, anant a Cantallops, és amb brigades de la Gene "netejant" les suredes de prop de la Nacional, fent una feina de burros (de quatre potes), que no entenc com s'ha de fer a cop de desbrossadora enlloc de posar-hi bestiar... N'aprendrem mai?

    La foto, com sempre, molt i molt guapa. Aquest estiu has d'animar-te a fer fotografia nocturna submarina, en una de les teves sortides kayakeres... "lo nunca visto".

    ResponElimina
    Respostes
    1. Algun dia m'has d'explicar el que feies amb les teves nenes de quatre potes a la Salut de Terrades. Les estaves explotant?. Ara que anomenes el canvi de fauna amb les modificacions del paisatge, quan feia la foto i ja era de nit, em va passar una geneta pel costat i en una petita bosquina residual i cantava una reineta en ple mes de febrer. Són aquests petits obsequis que la natura sempre t'ofereix encara que la maltractis. Una abraçada

      Elimina
  5. En Santi Vila proposa la creació de tres nous parcs naturals, això mentre la reserva de formigues ja aprovada no es va dur a terme per manca de pressupost, a la reserva marina de Begur-Aiguafreda no tenen diners ni per posar-hi les boies que el delimiten i la vigilància a tots els parcs terrestres i marins brilla per la seva absència o ineficàcia.... si fas una cosa, fes-la bé, però que no vulguin fer més nyaps, que ja en veiem prou a diari !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cada cop més ens assemblem als italians, sabem legislar molt bé però tot queda en paper mullat. Una abraçada, Dani

      Elimina
  6. Li he penjat al Timline den Santi Vila... Conseller de territori.. no crec que s'ho mirir...pero bueno..

    ResponElimina
    Respostes
    1. Espero que estiguis equivocat ;-), de totes maneres ja ho sentirem a dir...., o no!

      Elimina