Clicant la imatge + F11 es veu més gran. Els arxius raw es revelen amb lightroom :-)

dilluns, 26 de setembre del 2016

Arrossars




Aquests dies s'ha iniciat la collita de l'arròs, aquest conreu es va implantar a la comarca fa segles i la superfície que s'hi dedica ha anat variant molt amb el temps. En anys de gana es notava un increment notable del mateix i quan l'economia millorava es deixava de fer. sabeu quina era la raó? Doncs el fet de que hi havia una relació directa entre la superfície dedicada al conreu i el nombre de morts per febres als pobles de la rodalia, la malaltia s'anomenava les "terçanes" o les "quartanes" i no era res més que la coneguda malaltia de la malària o paludisme. Encara avui és la responsable d'un milió de morts l'any a tot el món. Són els anòfels, mosquits que tenen en els arrossars el seu hàbitat larvari, els responsables de la transmissió d'aquesta malaltia.
Hi ha una dita antiga que diu.: "mares que teniu filles, si no les estimeu gaire caseu-les a Albons o Bellcaire, i si les voleu mortes aviat, caseu-les a Viladamat" i que fa referencia a les poblacions on les febres feien estralls.

4 comentaris:

  1. Ja és temps de sega de l'arròs, efectivament. No sé si per aquí deixen després els camps inundats, sol ser un bon moment per aquests reflexes que tant t'agraden :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Inicialment ho haurien de fer però la realitat no s,ajusta. Tot i que els hi paguen una bona picossada de diners públics en forma de subvenció "ambiental" Una abraçada

      Elimina
  2. Quin cel més bonic en la primera imatge,i quina manera d'aparellar-se tenen els...,Donzells de la ferradura ! :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Veig que estàs al dia amb la denominació reglada d,aquests rapinyaires de quitina. Una abraçada, Joan

      Elimina