Clicant la imatge + F11 es veu més gran. Els arxius raw es revelen amb lightroom :-)

dimecres, 31 de juliol del 2019

Del Jonc florit a la Consellera d'Agricultura




El Botomus umbellatus és una planta que s'està extingint al Parc Natural dels Aiguamolls i poca cosa hi podem fer tots nosaltres.
Tenia els meus dubtes a l'hora d'escriure aquesta entrada perquè, es escriure sobre una espècie "ningunejada" o, millor dit ignorada però, encara que serveixi de ben poc, com a mínim podrà servir pels quatre lectors que encara visiten aquest blog moribund i per desfogar-me una mica.
En la seva llarga vida evolutiva els Botomus umbellatus van escollir la via de la vida aquàtica, els tècnics les qualifiquen com a espècies "hirdòfites", dit d'altra manera, les que tenen tot l'any els peus dins de l'aigua.  Aquesta va ser una mala tria que la portarà a la desaparició de molts indrets i poder a l'extinció. Tots sabeu que els homes de mica en mica ens hem anat carregant les zones humides, les hem transformat en terres de conreu i en el pitjor dels casos en urbanitzacions.
Pel que fa a la zona dels Aiguamolls, aquesta planta sobrevivia en una zona que s'ha convertit en arrossars, els darrers peus estaven en uns recs d'escorro però, des de fa uns tres anys (escric de memòria) aquests recs van ser colgats per fer el camp més gran. Ja sabeu que cada dia els tractors són més grossos i s'han de transformar els camps per proporcionar-los a la dimensió i potencia de les eines.  
Com podeu veure d'aquesta umbel·la tant formosa li surten unes quantes llavors, les quals, s'han dispersats pel mig d'aquest nou gran camp d'arròs. Ara els hi queda el poder sobreviure entre les plantes d'arròs i/o que l'arada trituri els rizomes (arrels) o l'herbicida cremi tota la planta per desaparèixer per sempre més de l'Empordà. Un futur una mica negre.
Des de fa tres anys el Botomus figura en "l'Annex I i II de la Flora Catalana Protegida" segons la Resolució AAM/732/2015. La meva pregunta és, i de què li serveix estar en aquest annex? la resposta és, de ben poc! L'administració ni fa, ni deixa fer. No fa res per rescatar-la, al menys jo no ho veig tot hi haver-ho denunciat i, tampoc podem fer-ho els administrats, ja que infringiríem el decret que la protegeix, genial paradoxa!!!
 Ara em venen al cap aquelles declaracions tan poc afortunades de na Teresa Jordà, consellera d'Agricultura que deia "no es poden prohibir actuacions en un lloc perquè hi hagi una espècie protegida" Amen!  Com podeu veure no són unes declaracions inocents i qualificables com a "desafortunades", és la puta realitat d'aquest país.

6 comentaris:

  1. Respostes
    1. Soms massa i aviat no hi cabrem a la casa i l'hort, els camps i el bosc no donen per més

      Elimina
  2. És un degoteig incessant de derrotes... En qualsevol cas, de "moribund", el blog, res, eh! Cert, que les visites li donen "vidilla", però és l'interès -i el nombre- de les entrades que hi fas, el que el manté viu, i en aquest sentit, es manté amb una salut de ferro!
    Avanti Eduard!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Suposo que quan ja no hi hagi res per explicar s'haurà finit :-)

      Elimina
  3. Per desgràcia, i pel que he anat veient, en el nostre país els parcs naturals són només parcs temàtics on portar turistes i no fan la funció per la que un parc es crea. Lògicament això va lligat a la poca o nul·la implicació dels polítics en la conservació del nostre patrimoni natural, sobretot pel que fa a actuacions concretes de protecció d'espècies o polítiques actives. Tot és de cares a la galeria.
    Potser sóna derrotista, però tu hi ets cada dia i suposo que veus un horitzó igual de negre que jo. Això sí, el país és ple de parcs naturals, reserves, etc. Queda molt bé al mapa.
    I pel que fa al bloc, és fàcil defallir, ho sé molt bé, per tant t'ajudarem a que això no passi.
    Molta força i una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Protegir la natura de la nostra acció! una cosa que sembla normal crec que si fóssim civilitzats com qualsevol tribu amazònica o india, no caldria ni plantejar-ho. Tant sols els salvatges com els occidentals soms capaços de rebentar l'entorn que ens proporciona les condicions de vida. Persistirem!!!

      Elimina