Clicant la imatge + F11 es veu més gran. Els arxius raw es revelen amb lightroom :-)

diumenge, 15 de febrer del 2015

La llum zodiacal II


Aquests primers mesos de l'any són els millors per fotografiar la llum zodiacal, es veu a simple vista però, per fer-ho cal enfilar-se en un lloc que quan miris cap a ponent no tinguis (gaire) contaminació lumínica. Les dues primeres hores de la nit són les òptimes i cal que no hi hagi lluna, es clar!.
Aquest dilluns es complien aquestes condicions. Vaig contactar amb el Miquel Jover que no va dubtar gens ni mica en apuntar-s'hi. A les quatre de la tarda ens trobàvem a la NII a prop de la Jonquera i ens vàrem enfilar fins el cim de les Salines.  En l'aproximació es va confirmar la sospita de que l'accés amb vehicle era impossible per la neu, vam acabar de pujar el darrer tram a peu, amb tot l'equip a l'esquena i una hora i mitja de camí treien el fetge per la boca, però feliços d'anar a veure aquest fenomen òptic tan especial. La baixada va ser més divertida ja que va incloure diverses caigudes, tots sabem on és l'os de l'alegria ;-).
Una pols interestel·lar formada de micro-partícules que són resultat de la col·lisió d'asteroides i, restes de cometes ubicades a milers de quilòmetres de la terra (pla de l'eclíptica), reflecteixen la llum solar i es fa visible a l'ull humà! Dilluns brillava més que la mateixa VL. Mentre disfrutàvem de l'espectacle, envaïts per un sentiment de satisfacció intensa ens preguntàvem si érem persones normals o érem uns friquis ;-)
Us deixo una composició de tres imatges verticals enganxades amb el fotomerge.  La muntanya que hi ha al radera del penyal és el Canigó.

10 comentaris:

  1. Ostres, que bé que t'ha quedat! I amb el detall de venus a punt d'amagar-se.
    Jo també em plantejo sovint si això d'anar a fer fotos de nit a aquests llocs en ple hivern és gaire normal. Però quan veus el que vàrem veure nosaltres aquella nit, potser val la pena ser un friqui ;-)
    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. El que hem de fer és lluir aquest "friquisme" per veure si sacsegem consciències i hi ha gent que vulgui fer el mateix. d'aquesta manera no estem tantes hores exposats a les manipulacions mediàtiques i agafem consciència ambiental. Aquests dies desenes de persones s'han desplaçat al delta de l'Ebre a veure un ocell, això fa vint anys era impensable i aquesta setmana ha estat notícia, una bona noticia ;-) Una abraçada, Miquel

      Elimina
  2. 1 hora i mitja! SI senyor, això són ganes i passió i lo demés ón tonteries la meva més sincera admiració!

    I una expliació excel·lent de què és la llum zodiacal. La veritat és que jo no tinc gens clar que si me la trobés la sapigués identificar... He llegit que solen tenir una forma triangular, ens saps algo d'això? (per facilitar als ignorants com jo alguna eina per si mai la trobem)

    Una imatge carregada de molt didàctica!

    Felicitats"

    ResponElimina
    Respostes
    1. En llocs sense cap mena de CL poder si que es pot veure aquest triangle, de fet segueix el pla de l'eclíptica i aquest està inclinat respecte a l'horitzó terrestre. A la nostra comarca el millor lloc per veure-la és aqui a dalt. Millor anar-hi un dia que el camí no estigui nevat. El fotomuntatge que us he mostrat és arrel de la conversa que vàrem tenir amb el Miquel quan estàvem gaudint de l'espectacle i que ell em deia que tenia problemes en la resposta de l'aplicació del PS per ajuntar imatges nocturnes. Si visites el seu blog veuràs el resultat espectacular amb una sola foto i és que aquell dia era més potent que la VL, va ser increïble! portava un parell d'anys perseguint poder fer aquestes imatges. Una abraçada

      Elimina
    2. Fotomuntatge perquè? Has unit una foto a les enfosques amb una iluminant el turonet i l'altre no?

      No coneixia el blog d'en Miquel, bé els seus blogs perquè en té uns quants de diverses temàtoques.

      Salut!

      Elimina
    3. Son quatre fetes amb el fotomerge (com si fos una pano) però que l'he retallat en aquest format, no hi hagut apilament de llum, la il·luminació de la penya és la CL del Roselló :-(. Li aporta uns tons càlids molt guapos, l'ISO estava en manual a 3100 per suavitzar aquesta CL.

      Elimina
  3. Fa poc vaig gaudir de la llum zodiacal a la muntanya.
    Sense contaminació lluminica i el cel ben clar, ens veiem les cares!!!
    És tot un espectacle.
    Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quina sort, suposo que va ser en aquesta escapada que has fet, resorda el lloc perquè cada vegada és més estrany trobar-los. En el de la imatge d'avui per la dreta puja la CL del Rosselló i per l'esquerra la de Gironés, Pla de l'Estany i Empordà. Gràcies per la visita!

      Elimina