Clicant la imatge + F11 es veu més gran. Els arxius raw es revelen amb lightroom :-)

dilluns, 29 de setembre del 2014

Minimalisme

30s/f14/100ISO/21mm/filtres DN

30s/f16/100ISO/19mm/filtres DN


Dilluns passat una tempesta va escombrar la plana de l’Empordà i veient el seu possible recorregut vaig anar “corrent” a la gola del Fluvià. Aquest punt m’agrada per la senzillesa de les possibilitats compositives i per la possibilitat de que apareguessin llums excepcionals, aquest darrer fet era força improbable per una qüestió d’horari i de la velocitat en que evolucionava la tempesta. Finalment vaig optar per tapar l’entrada de llum i allargar l’exposició amb un parell de filtres de DN, fent una mena de llarga exposició diurna (LED). En el processat he pujat el contrast i la saturació. Ja em direu que us ha semblat el resultat.

divendres, 26 de setembre del 2014

Ballant amb llebres.





Fa un parell de setmanes vàrem sortir amb un company per passar la nit a la “belle étoile”. La nit, d’estrelles en tindria ben poques, perquè la lluna estava en la darrera fase del creixement i no són nits per practicar la fotografia nocturna però, vàrem disfrutar d’una cabussada nocturna de quasi tres hores en una cala que és una passada en tots els sentits. Vàrem poder observar una gran diversitat d’ictiofauna, però amb el que més varem gaudir va ser amb les llebres de mar, Aquests opistobranquis (cargols marins) són els més grans que hi ha, l’Aplysia fasciata pot arribar a fer fins a 40 cm i pesar mes de dos quilos!. Us deixo dues imatges de dues de les espècies vistes aquella nit Aplysia fascita i A. punctata i una petita serie d’abstraccions fetes a baixa velocitat quan una d’elles, A. fasciata, ballava o volava al voltant nostre, la il·luminació es va fer amb els lots (llanternes). No deixa de ser fotografia nocturna..., no? 
Aquestes són les llebres de mar il·luminades com "cal".:
Aplysia fasciata

Aplysia punctata

dimecres, 24 de setembre del 2014

Gènesi


Si algun cop he hagut d’imaginar-me com era l’atmosfera primigènia que va donar lloc a la primera cèl·lula precursora de la vida a la terra, ha estat una imatge que no està gaire lluny d’aquesta.  Dimecres al capvespre i veient com evolucionava el núvol que hi havia mar endins, vàrem creuar els dits i vam demanar a Thor, déu dels trons, que fos un cúmul ben actiu, el desig es va complir! Feia molts anys que no veia res igual, la primera i única vegada que ho havia vist bé, va ser a Àger a principis dels noranta i aquest dimecres ho teníem davant nostre i el millor de tot! duia la càmera i un parell d’òptiques per immortalitzar-ho.
La tempesta estava lluny (uns 25quilòmetres), per poder fer les fotos havia d’utilitzar una focal llarga, primer vaig provar el 17-40mm però ràpidament vaig canviar-la pel 70-200mm  i així poder-me dedicar als detalls. El cúmul era un mega-generador d’electricitat, la diferencia de potencial dins d’aquell monstre era brutal. La gran majoria de llamps  no es veien, tan sols podíem observar el resplendor a l’interior del núvol. Calia estar atents disparant una foto darrera l’altra fins capturar algun llamp o llampec que fos visible i que sortís d’aquella cèl·lula tan activa. Segons anava evolucionant la tempesta  si que calia anar configurant la càmera, el diafragma i/o temps d’exposició i així captar les llums que ens semblaven millors.  El temps d’exposició van ser entre 20 i 25 segons, els diafragmes entre f5,6 i f 9,0 i els ISO entre 200 i 400. 




Al finalitzar la sessió i inspirat per una imatge que vaig veure en el blog d'en Namor, un gran fotògraf nocturn alicatí, vam fer aquest retrat de la Laia amb la tempesta de fons i il·luminant el primer pla amb el frontal i el segon pla amb un lot led lenser càlid de 200 lumens. 

P.d.: Tinc un problema amb el blogger, en moltes imatges que pujo que són nocturnes i de forma automàtica es canvia el brillo i queda més clara :-(, algú sap com solventar aquest problema?

dilluns, 22 de setembre del 2014

El Bramant

1s/f16.o/100ISO/17mm/DN invers

Del mateix dia que l’entrada anterior però una estona més tard, vàrem poder fotografiar aquest racó meravellós que és la cala del Bramant (per mi és el succedàni de la platja del "Silencio" de la costa occidental asturiana). Aquesta vegada la imatge s'ha fet amb un cel prometedor i és que s’estava generant uns cúmuls que donarien un espectacular tempesta elèctrica, però aquesta la veurem en la propera entrada. Ara ens haurem de conformar amb aquest racó idíl·lic de la Costa Brava Nord.

divendres, 19 de setembre del 2014

Llevant de les botes

1s/f13.0/100ISO/17mm/filres DN

Aquesta setmana ha estat molt productiva des del punt de vista fotogràfic, els propers tres posts els faré de les imatges captades el dimecres i fetes en un mateix lloc, Cap de Ras. Començarem amb una imatge del que podríem denominar el “llevant de les botes”. Aquest temporal smpre té lloc durant el mes de setembre, sol produir-se cada any i té aquest nom perquè els pagesos l’utilitzaven per netejar les botes del vi. Tot i no ser un llevant pròpiament dit, dimecres vàrem tenir una mala mar que si va aproximar molt.

dimecres, 17 de setembre del 2014

El tancat que ja no tanca


L’altra setmana vaig estar intentant fer una imatge que em va sortir malament, volia captar l’ambient d’un tamariuar inundat i no va ser possible, les imatges aconseguides no transmetien l’ambient que allí dins hi ha, al sortir d’aquell bosquet refugi de senglars, vaig quedar-me encantat davant d’una tanca abandonada des de fa molts anys, veient la lluna i els núvols vaig voler aprofitar-ho per fer un petit homenatge a aquesta activitat ramadera que el temps farà desaparèixer. Té la pretensió de ser una “postal” d’un lloc indeterminat dels aiguamolls on encara avui hi pastura el bestiar, però qui sap per quants anys més...
El tancat porta una il·luminació amb llum freda i el terra amb càlida. 

dilluns, 15 de setembre del 2014

Quin “istiu”!

30s/f8.0/200ISO/78mm
Tot i que ha estat un estiu de tempestes amb llamps i trons, no ha estat fins aquesta setmana passada que abans de sopar vaig tenir l’oportunitat de dedicar uns minuts a caçar-ne algun. Aquesta imatge que us presento avui és feta des del balcó mirant cap a Figueres, direcció sud, el llamp cau sobre la zona de la Garriga de l’Empordà, les llums de l’esquerra corresponen a Figueres, al mig hi ha la presó nova i a la dreta Llers. Espero que us agradi!

divendres, 12 de setembre del 2014

Espigat


20s/f4,5/640ISO/22mm/3.500ºK

Aquest dies està acabant d’espigar l’arròs i he volgut fer-ne una d’aquest conreu tan lligat a les zones humides i la meva feina. Encara domina el color verd de la planta i les flors han començat a perdre les anteres..., de mica en mica aniran esgrogueint-se i a finals d’octubre el colliran amb el permís del llevant.  
Al tenir uns dies nets de núvols, he pensat d’aprofitar per treure els estels i lluna a la vegada, la qual cosa no és gens fàcil. La imatge s’ha fet en els darrers camps d’arròs que s’han conreat de nou a la comarca, estan ubicats al municipi de Riumors i m’he adonat que tot i ser al bell mig de la plana de l’Empordà, la CL és força “reduïda”.  Un cop feta la imatge he pensat que ha estat una llàstima de no fer-la amb la VL, però aquest any trobar un cel net de núvols i la lluna nova ha estat més que improbable, impossible!

dilluns, 8 de setembre del 2014

El meu lloc icònic


Fa més d’un mes que no surto a fotografiar amb l’equip “de veritat”, els motius són  l’esgotament produït per l’estiu que et deixa ben buit. Com que he esgotat pràcticament l’arxiu us faré uns darrers post amb les darreres imatges que em queden al disc. A partir d’aquest moment caldrà tornar a sortir amb les piles ben carregades.
Aquesta és una posta feta a l’estany de Vilaüt, un dels llocs que més m’agrada i que està proper a casa. Quan vaig fer la foto ve ser rebutjada per no tenir res d’especial, però avui, a l’obrir l’arxiu m’ha donat molt bones sensacions. Us la deixo perquè també en gaudiu vosaltres.   

divendres, 5 de setembre del 2014

Un racó de Jugadora


El mateix dia del temporal de l’entrada anterior i abans de fosquejar, vaig passar per cala Jugadora, allí vaig fer aquesta foto en la que el cel estava mancat de “xixa” i aquest era el motiu que la pobra foto hagués quedat relegada al limbe. Sort n’ha tingut de ser rescatada i ara li podem donar l’oportunitat de sortir a la llum perquè tots en puguem disfrutar.


dimecres, 3 de setembre del 2014

Maror a Ses Ielles


Aquesta imatge es va fer una tarda de mini temporal de llevant d’aquest mes de juliol, en aquell moment no em va dir res però, ara la veig amb més bons ulls. Tot i que la lluna l’hagi posat massa a prop de la cantonada i sembli més un meló que una pilota. El lloc és molt conegut per mi, ja que habitualment hi navego els dies de tramuntana però, fer-ho un dia de temporal de llevant és com un suïcidi. 


dimarts, 2 de setembre del 2014

RESULTAT FINAL.

Respostes de la darrera setmana.:
1 Dondice banyulensis
2 Dos exemplars
3 Vaqueta suïssa
4 Llebre de mar
5 Platidoris argo
6 Thysanozoon brochii

Resultat per punts.:
Total
Sara Vergonyós
20
Dani Gras
12
Eloi Burgaya
20
Carla i Jan
19
Suss
20
Joan Carles V.
2
Ona i Max
15
Dani U.
9
Isard
19
Joan Pujol
16
Àlex O.
20
Sergi C.
20
Marti Ll
10
Aroa
20
Júlia i Mariona P.
19
Lluc Au.
19
Mateu M.
12
Irina C
13
Oliu Llorente
8
Rafa Dominguez
6
Marc Vilà
11
Nico
1

PRIMER CLASSIFICAT.:
Sara Vergonyós
20
Eloi Burgaya
20
Suss
20
Àlex O.
20
Sergi C.
20
Aroa
20

SEGON CLASSIFICAT.:
Carla i Jan
19
Isard
19
Júlia i Mariona
19
Lluc Au.
19

Ara ve la part més material del concurs, estic segur que tots els que hi heu participat ja heu tret el premi més gran que hi ha, que és el coneixement però tenir un record del mateix també satisfà, no ens enganyem ;-)
Moltes gràcies als patrocinadors per aportar aquesta regals!!!

PATROCINADORS I REGALS.:

 NaturAprop 
NUMERO 1 Una estada per a dues persones d’observació de fauna nocturna a l’observatori a l’amagatall de NaturAprop a Sant Esteve de Guialbes. Allí podràs observar i fotografiar la fauna típica del bosc mediterrani.

 NUMERO 2 Regal primer: BOSSA ESTANCA DE 20 LITRES MODEL NIMBUS SEALINE i UNA SAMARRETA DE KAYAKING.

NUMERO 3 Regal segon: UN BIDÓ ESTANC DE 3,5 LITRES i UNA SAMARRETA DE KAYAKING

NUMERO 4 Regal tercer: UNA FUNDA PEL MÒBIL ESTANCA i una samarreta de Kayaking.

NUMERO 5 Regal primer 1: GUIA Flora i Fauna DEL CAP DE CREUS DE BRAU DE TONI LLOBET  + GORRA SK KAYAK

NUMERO 6 Regal segon2: 45 ingrets Singulars LLIBRE DE CAP DE CREUS, L’ALBERA i GOLF DE ROSES  de Marcel Gutinell d’Editorial Farell + GORRA SK KAYAK

NUMERO 7 Regal tercer: GUIA SUMERGIBLE DE NUDIBRANQUIS DEL GRUP DE RECERCA D’OPISTOBRANQUIS DE CATALUNYA (GROC)  + MAPA TOPONÌMIC DE LA COSTA DEL CAP DE CREUS DE ARNALD PLUJÀ  + GORRA SK KAYAK

Blogs Mardamunt i fotografia nocturna Empordà.:
 NUMERO 8 .:  Una sortida per fer fotos crepusculars i posteriorment nocturnes i aprendre tots els secrets d’aquest tipus de fotografia, allò que es podria dir un curs intensiu. Fins i tot es pot fer amb caiac i fer-ho durar tota una tarda-nit (a negociar). En cas de no tenir-ne se us deixarà l’equip de fotografia i el material necessari.

NUMERO 9. Samarreta de “Tramuntana Republik”

NUMERO 10. Sortida amb caiac des de Portlligat fins la Punta del Cap de Creus.
Com podeu veure el(s) primer(s) i segon(s) classificats tenen regal!!!!!

Desempat dels SEGONS CLASSIFICATS.
Cal enviar la resposta com a comentari dins del blog de caiac de Mardamunt, en el de fotografia no val. (Abans de res envieu un comentari en qualsevol entrada per veure que el podeu penjar-lo sense cap problema, si us demana una identificació que no teniu, deixeu-lo com anònim però al respondre haureu d’escriure el vostre nom!)
El dimecres dia 3 a les 21 hores sortirà la pregunta i l’ordre de classificació quedarà segons pengeu la resposta. Hi ha en joc els llocs SET, VUIT I NOU que serà l’ordre per escollir UN dels regals. O.K?

Desempat dels PRIMERS CLASSIFICATS.
Cal enviar la resposta com a comentari dins del blog de caiac de Mardamunt, en el de fotografia no val. (Abans de res envieu un comentari en qualsevol entrada per veure que el podeu penjar-lo sense cap problema, si us demana una identificació que no teniu, deixeu-lo com anònim però al respondre haureu d’escriure el vostre nom!)

El dijous dia 4 a les 21 hores sortirà la pregunta i l’ordre de classificació quedarà segons pengeu la resposta. Hi ha en joc els llocs PRIMER, SEGON, TERCER, QUART, CINQUÉ i SISÈ .
l’endemà divendres farem la publicació de la classificació final segons l’ordre d’arribada de les respostes i en els comentaris i de forma ordenada de primer al desè caldrà dir quin regal voleu quedar-vos. es demana no estar-s’hi gaire temps pensant quin és el que més us agrada, diumenge al vespre ha d’estar tot dat i beneït. o.k.?