Clicant la imatge + F11 es veu més gran. Els arxius raw es revelen amb lightroom :-)

divendres, 21 de novembre del 2014

Per veure la via làctia (VL) cal mirar al cel


Tots ens queixem (amb raó) de la contaminació lumínica (CL) que ens ha fet perdre l’espectacle de les nits estelades d’estiu. Recordo els sopars d’agost que fèiem quan era molt jove al terrat de casa, i a la sobretaula es podia disfrutar de l’espectacle de la pluja d’estels i que ara sé que s’anomena “llàgrimes de Sant Llorenç”, aleshores érem força incultes però, sensibles als fenòmens naturals. L’altre dia, parlant amb dos joves de vint anys, em confessaven que mai havien vist la Via Làctea(VL) i em vaig quedar molt sorprès i a l'hora entristit.
Aquest diumenge (26/10/14) quan estava a prop de l’estany de Vilaüt em va fer gràcia esperar-me a que es fes de nit, el cel es mostrava força net, hi havia un fil de tramuntana i, em vaig quedar esperant que aparegués el cami d’estels o VL. 
La VL és la nostra galàxia i, on conjuntament amb uns 200 mil milions d’estels més, es troba el sistema solar.  Si us plau, quan hi hagi una nit neta d’humitats (millor després d’una pluja i l’entrada d’una mica de tramuntana) feu el favor de portar als vostres fills a veure-la, poder se’n adonaran de moltes coses, i poder us faran moltes preguntes. N’hi haurà prou en agafar la wipipèdia i llegir les quatre primeres ratlles sobre l’univers o la VL i explicar-los-hi.  Com ho veieu? Ho heu fet? ho fareu?
Avui la foto que us presento no té cap valor fotogràfic, però vol ser una demostració de que encara es poden veure coses com la VL tot i la CL que hi ha al bell mig de la plana de l'Empordà (el resplandor de l'esquerra de la primera imatge és de Figueres). Descontaminar els nostres pobles és una de les responsabilitats de futur que tenim i, no tan sols pel tema de la llum que emetim si no pel  malbaratament que significa.  
AQUI tens una mapa de la contaminació lumínica.

9 comentaris:

  1. Me gusta esa palabra de "descontaminar" aplicada a la CL, pero me da que algo tan fácil de hacer nunca se conseguirá a no ser que desaparezcamos nosotros de la Tierra. Guapas fotos Eduard. Un abrazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues he visto algunos pueblecitos que ya han empezado a poner el alumbrado público con leds dirigidos al suelo y que són una maravilla, però queda TODO por hacer aún. Un abrazo

      Elimina
  2. Tant de bo algun dia s'aconsegueixi, això de tenir uns cels nets. Sort que encara tenim alguns llocs on es pot veure la VL ben aprop de casa. Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Coneixes aquest lloc per esgarrufar-te http://blue-marble.de/nightlights/2012 . Ara posaré el link en el text de l'entrada

      Elimina
  3. Ni amb la crisis s'ha conseguit que hi hagi mens llum.
    Jo tinc sort perqué on visc, som quatre, no n'hi ha gaire, de CL, i amb la filla gran vaig tots els estius a veure els estels i la VL. Aquest any caldrá llevar-hi al xicot.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Va ser un poblet dels Monegros on vaig veure aquesta il.luminació de leds tant racional oer dir.ho d,alguna manera.
      Ja saps Chabier, qui té una filla guanya un fill, m,agradat això que ara els hauràs de portar a tots dos :-)

      Elimina
  4. Un dia qualsevol de tardor, en entrar a casa vaig trobar a faltar un dels meus bastons de muntanya.
    És estrany com de vegades establim relacions d’afecte amb alguns objectes, però el cas és que vaig enfilar de nou la carretera i després pista forestal per tornar de nou a la Tanyareda, ja negra nit.
    Quan retornava, allà a peu d’un dels balcons naturals que et permet veure tot el Rosselló fins a Salses (Corberes també), vaig trobar una parella que, acompanyats del silenci de la nit, asseguts en les seves tumbones de càmping i copa ce vi, observaven alhora el braser lumínic dels poblets de la plana i les llums del firmament infinit.
    Tot un espectacle en pantalla infinita.
    Ho vaig trobar deliciós....
    (El bastó va aparèixer l’endemà a sota la banqueta del cotxe del meu company)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt encertat lo del braser lumínic, t,ho copio. ;-) anònim :-(

      Elimina
    2. Eduard, això d'anònim és perquè tic strés informàtic.
      Josep Martínez

      Elimina